Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mentes

Valamennyi JAVALLATTM gyógynövénykapszula:

 

Részletes ismertető

Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok

 

1. Anyatej termelődését fokozó hatása

 • Az édesgyökér anyatejtermelést-fokozó hatásával kapcsolatban eddig nem végeztek klinikai kutatásokat. A hatás elsősorban a hagyományos felhasználás során nyert tapasztalatok támasztják alá. (Dr. Veres K. kutatása)
 • A hatás hátterében két ok is állhat. Egyrészt édeskömény illóolaj-komponensei a tejmirigyeken keresztül kiválasztódva fokozzák azok tejtermelését. Másrészt az anyatejbe kerülő illóolaj-komponensek javítják a csecsemők emésztését, mivel gátolják a görcsös hasfájást okozó baktériumok fejlődését. Ezáltal nő a csecsemők étvágya, így többet eszik, amely pozitív visszacsatolást eredményez a kiválasztott anyatej mennyiségére.
 • Az édeskömény csecsemők kólikás hasfájását mérséklő hatását támasztja alá az a kutatás, amelyben 125 kettő és tizenkettő hetes csecsemő vett részt. A kisbabák mindegyike kólikás hasfájástól szenvedett. A vizsgálatban az édesköményt kapó csecsemők 65 százalékánál értek el javulást, míg a placebocsoportban a javulás mértéke csak 24 százalék volt. (Dr. Alexandrovich és munkatársai kutatása)
 • Az édesköményt más gyógynövényekkel (orvosi citromfűvel és orvosi kamillával) kombináltan is alkalmazták a csecsemők kólikás panaszainak enyhítésére. Ezekben a vizsgálatokban a kombinációs készítménnyel a csecsemők 57-85 százalékát kezelték eredményesen, míg a placebót kapó kisbabáknál csak 26-49 százalékban értek el javulást. (Dr. Savino és munkatársai, Dr. Weizman és munkatársai kutatása)
 • Az édesköményben lévő hatóanyagok jelentős hatással vannak a bélflóra összetételére, ezért hasfájásban szenvedő kisbabáknál csak fokozatosan lehet elkezdeni használatát. A legjobb az, ha az édeskömény fogyasztását az édesanya kezdi el, így az anyatejen keresztül éppen elég illóolaj-komponens választódik ki ahhoz, hogy az kedvező irányba befolyásolja a csecsemő bélflóráját.

 

2. A tüdőben képződő nyákot hígító és annak felköhögését támogató hatása

 • Az Európai Gyógyszerügynökség az édesköményt megfázás okozta hurutos köhögés kezelésére ajánlja. Az ajánlást az édesköménnyel végzett kutatások eredményei és az évtizedes tapasztalatok alapján dolgozták ki. (Dr. Silano és munkatársai kutatása)
 • Az illóolajban lévő illékony anyagok nagy részét nem a máj vagy a vese, hanem a tüdő választja ki. Az édeskömény illóolajában nagy mennyiségben jelen lévő transz-anetol a kísérletek szerint hörgőtágító hatású, emellett fokozza a hörgőkben termelődő nyák képződését, ezzel hígítva és könnyebben felköhöghetővé teszi azt. Az illóolaj fokozza a hörgők simaizmainak összehúzódását is. A transz anetol emellett antibakteriális hatású, így segít a vírusok okozta hurutok bakteriális felülfertőződésének megakadályozásában. (Dr. Budgujar és munkatársai, Dr. Veres K. kutatása)

 

3. A normál menstruációs ciklus kialakítását és a menstruáció alatti jó közérzetet támogató hatása

 • Az édesköményt eredményesen alkalmazták elsődleges diszmenorrea (PDM) kezesében. A PDM a különben egészséges nőknél tapasztalt menstruációs görcsök által kiváltott fájdalom, a kutatások szerint a serdülő lányok többségét érinti. Ebben az Iránban végzett kutatásban az édeskömény és a mefenaminsav (nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag) hatását hasonlították össze. A kutatásban olyan PDM-ben szenvedő 15-24 éves nők vettek részt, akik a menstruációs görcsök mellett fejfájásról (27%), hányingerről (63%), hasmenésről (33%) és fáradságról (93%) is beszámoltak. Az édesköménykezelés közel azonos hatású volt, mint a szintetikus fájdalomcsillapító. A hatás mindkét készítménynél a panaszok jelentkezése után nagyjából 70 perccel jelentkezett. A kutatók megállapították, hogy az édeskömény biztonságos és hatásos eszköze lehet az elsődleges diszmenorrea kezelésének. (Dr. Namavar és munkatársai kutatása)
 • Az édeskömény hatását gyenge menstruáció és menstruációkimaradás esetén is vizsgálták. Ebben a szintén Iránban végzett kutatásban olyan készítményt használtak, amely az édeskömény mellett lómentát és barátcserjét is tartalmazott. A készítmény hatását a medroxyprogeszteron-acetáttal (MPA) hasonlították össze, amely a szervezetben természetesen megtalálható és a menstruáció szabályozásában fontos sárgatesthormonnal (progeszteronnal) rokon vegyület. A vizsgálatba bevont 18-40 év kor közötti nők az utolsó menstruáció utáni héten kezdték a készítmények szedését, majd két héten keresztül folytatták. Mindkét készítmény jelentősen csökkentette a kezelés utáni első menstruáció kimaradását (17%-ra az édesköményt tartalmazó gyógynövény készítmény esetében). Szintén csökkent a ciklusok között eltelt idő mindkét csoportban. A kezelés befejezése után a korábban gyógynövényeket szedők következő menstruációja 50%-ban érkezett időben, ugyanez a MPA esetében csak 23% volt. A gyógynövényeket szedőknél kevesebb pattanást és csökkent szőrnövekedést figyeltek meg, míg a MPA csoportban ennek ellenkezőjét tapasztalták. A kezelés végén a gyógynövényeket szedőknél jelentősen csökkent a vér sárgatest-serkentő és tesztoszteron hormon szintje. Jelentős mellékhatásokat nem figyeltek meg a kutatók és ajánlották a gyógynövény-kombinációt a gyenge és elmaradó menstruáció kezelésére. (Dr. Falahat és munkatársai kutatása)
 • Az édeskömény a menopauzás tünetek enyhítésében is hatásosnak bizonyult. A 2017-ben publikált kutatásban 90 menopauzás nő vett részt (45 és 60 éves kor közöttiek). A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik felük 8 héten keresztül édeskömény kapszulát, míg a másik csoport placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A menopauzás tüneteket a kezelés 4. hetében, a kezelés befejezésekor, majd ezután 2 héttel is értékelték. Mindegyik esetben jelentős javulást tapasztaltak a tünetekben, ezért a kutatók javasolták az édeskömény használatát, mivel azt tapasztalták, hogy hatásos és biztonságos módja a menopauzás tünetek enyhítésének. (Dr. Rahimikian és munkatársai kutatása)

 

4. Az egészséges emésztést támogató hatása

 • Az édeskömény több módon is támogatja az emésztés egészségét. A kísérletek szerint növeli a gyomorsav és az emésztőenzimek termelődését. (Dr. Vasudevan és munkatársai kutatása)
 • Hatóanyagai oldják a simaizmok, így a bélfal izmainak görcsösségét. (Dr. Weizman és munkatársai kutatása)
 • Számos baktérium és gomba fejlődését gátolja, így megakadályozza a káros bélbaktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben. A kísérletekben többek között gátolta az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Salmonella typhimurium és a Candida albicans fejlődését. (Dr. Budgujar és munkatársai kutatása)
 • Az édesköményt eredményesen alkalmazták irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére. A kísérletben alkalmazott készítmény az édesköményen kívül kurkumint, a kurkuma egyik fő hatóanyagát is tartalmazta. A harminc napos kezelés hatására csökkent a betegek alhasi fájdalma, hasi duzzanata és általános életminőségük. (Dr. Prtincasa és munkatársai kutatása)

Édeskömény a népgyógyászatban

 • A tudományosan jól alátámasztott alkalmazási területein túl a barátcserje termését a népgyógyászatban hányinger csökkentésére, cukorbetegség kezelésére, szexuális vágy serkentésére, szorongásra, étvágytalanságra, székrekedésre és álmatlanságra is használják. (TRC Natural Medicines)

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • Az édeskömény termésének fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Terhesség alatt az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Az édeskömény termése (Foeniculi dulcis fructus) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

Vélemények

5.00
4 értékelés
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írd meg véleményed!
| 5 / 5 csillag!
2021. 09. 10.
Most rendeltem először, kíváncsian várom a hatását
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 29.
A babám és én is imádjuk!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 20.
Glutén és laktózérzékeny vagyok, végre egy kapszula, amit én is szedhetek, és nem leszek rosszul tőle!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 13.
A kisbabám nagyon hasfájós, a kapszulából készítettem neki teát, elég gyorsan enyhítette a hasfájását. A menzeszemre is gyógyírként hat, a szülés óta már teljesen helyreállt.

SonicFine szuperfinom gyógynövényporok


Tudtad?

A JAVALLATTM gyógynövény kapszulákban lévő szuperfinom instant gyógynövénypornak számos előnyös élettani hatása van: akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség, 8x nagyobb biológiai aktivitás, 2x jobb oldhatóság, 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom, 3x erősebb antioxidáns hatás, 2x több vízoldható rost, 100% hatóanyagtartalom, sokoldalú felhasználás.
Tudj meg többet SonicFine® szuperfinom instant gyógynövényporok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Vásárolj két doboz gyógynövénykapszulát és egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • több mint 60 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

Az édesköményről

Hatóanyagai

 • Illóolaj (2%, fő összetevői: transz-anetol, fenchon, továbbá metilkavikol), fahéjsavszármazékok, kumarinok, flavonoidok, fehérjék, zsírosolaj.

 

Története

 • Már 4000 évvel ezelőtt is felfúvódás ellen használták.
 • A hurutos köhögés kezelésére a középkorban kezdték használni.
 • Egyes fajtái nagy szárgumót növesztenek, amit zöldségként is népszerű, főként a meditárrán területeken.
 • Kellemesen ízesíti és hosszabban eltarthatóvá teszi a kenyeret.
 • Az ánizshoz hasonló illatát az ánizshoz hasonló illóolaj-komponenseknek köszönheti.

 

Elterjedése

 • A Földközi-tenger mellékén honos, de védett helyen hazánkban is áttelel, sőt akár eredményesen termeszthető is.

 

Leírása

 • Évelő növény. Gyökere mélyre hatol. Akár két méter magasra is megnő. Levelei többszörösen szárnyaltan összetettek, ami "légies" megjelenést kölcsönöz a növénynek. Apró sárga virágai lapos ernyőben nyílnak. A növény minden része kellemes illatú.

Akik ezt a terméket megvették

Hasonló termékek

Megjegyzések


A gyógynövénytermékre vonatkozó egészségügyi hatások mindegyike szerepel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) hivatalos jegyzékében, amelyet az EU tagállamai által beküldött tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. A tudományos bizonyítékok értékelése folyamatos, amelyet mi is rendszeresen áttekintünk. Az egészségügyi hatások alatt ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak! Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. A népgyógyászati tapasztalatok bemutatásának célja elsősorban az adott gyógynövény történeti és kulturális szerepének megismertetése. Sem a népgyógyászati alkalmazás, sem a vásárlói vélemények nem tekinthetők orvosi vagy szakértői értékelésnek!

Keresés