Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ellenjavallatok

A JAVALLATTM gyógynövénykapszulák fogyasztásával kapcsolatos figyelmeztetések, ellenjavallatok és lehetséges gyógyszer-kölcsönhatások

Ezen az oldalon gyűjtöttük össze azokat az általunk forgalmazott gyógynövényeket, amelyek fogyasztásával kapcsolatban ellenjavallatok és lehetséges gyógyszer-kölcsönhatások merülhetnek fel. Ezek figyelmeztetések valamennyi gyógynövény leírásánál, illetve a termékek dobozán is szerepelnek. A figyelmeztetéseket a jobb megértés érekében rövid magyarázatokkal is kiegészítettük.
 

Fészkes virágzatú növényekkel szembeni allergia

A fészkes virágzatú növényekkel szembeni allergiás reakció viszonylag ritka. Főképp akkor alakul ki, ha az adott fészkes virágú gyógynövény hosszú időn (hónapokon, éveken) keresztül tartósan érintkezik a bőrrel. Ilyen esetben a népesség 1-3 százalékánál alakul ki különböző mértékű allergiás reakció. Szájon át történő fogyasztás esetén az allergia kialakulásának minimális az esélye, ám ezeket gyógynövényeket teaként fogyasztva meglévő allergia esetén a száj környékén allergiás tünetek jelenhetnek meg. 
 

Várandós és szoptató nőknek nem ajánlott gyógynövények

Várandósság és szoptatás alatt minden erős hatású gyógynövényt kerülni kell! Bár fogyasztásuknak minimális a kockázata, így több ezer vagy millió esetből csak egyszer okozhatnak problémát, azonban ezt a kis kockázatot sem érdemes vállalni a gyógynövényekkel elérhető egészségügyi haszonért cserébe!
 

Epekő és epeúti szűkület esetében nem ajánlott gyógynövények

Ezek a növények fokozzák az epekiválasztást, a hatóanyagaik pedig összehúzódásra késztetik az epehólyagot. Ez hatás előnyös számos emésztőrendszeri panasz (pl. teltségérzés, puffadás, hasi diszkomfort, hányinger és étvágytalanság), továbbá magas koleszterinszint esetén, de epekövesség vagy epeúti elzáródás fennállásakor epegörcsöt okozhat. Ilyen esetben ezen gyógynövények fogyasztása kerülendő.
 

Nagyobb mennyiségben fogyasztva székrekedést okozó gyógynövények

Ezek a gyógynövények magas cseranyag-tartalommal rendelkeznek. Ennek révén erős antioxidáns hatásúak és számos káros bélbaktérium szaporodását gátolják. A megváltozott bélflóra miatt a vastagbél fala kevésbé lesz irritált, így hosszabb időn keresztül képes visszaszívni a vizet és az ásványi anyagokat a béltartalomból. Ennek hatására a széklet besűrűsödik és székrekedés alakulhat ki, amely különösen fennálló aranyérproblémáknál további kellemetlen tüneteket is okozhat. A cseranyagok székletfogó hatása megelőzhető vagy mérsékelhető élelmi rostban gazdag gyógynövények (pl. útifű mag és maghéj, lenmag) együttes fogyasztásával.
A cseranyagok jellemző tulajdonsága, hogy kovalens kötést hoznak létre a szabad fehérjékkel. Ez védőbevonatot képez a bélfalon (ez kisebb gyulladások esetén hasznos) és egyúttal összehúzódásra is készteti azt.  A cseranyagok csak nagyon kis mennyiségben szívódnak fel a bélrendszerből, sérült bélfal (fekély) esetén azonban a felszívódás nagyobb mértékű lehet. Mivel a cseranyagok nagy mennyiségben a véráramba jutva károsak lehetnek, ezért ezen gyógynövények fogyasztása nem ajánlott fekélyes bélbetegségekben szenvedőknek.
 

Vérhígító hatású gyógynövények

Különböző mértékben, de szinte valamennyi olyan növény vérhígító hatású, amelynek a hajtását fogyasztjuk. Ilyen valamennyi salátafélénk (fejessaláta, endívia stb.), a spenót, a káposztafélék stb. A felsorolt gyógynövényeket csak kis mennyiségben lehet fogyasztani véralvadás gátló gyógyszer (pl. syncumar, warfarin) szedése mellett, mivel már kis mennyiségben is sok K1-vitamint tartalmaznak. 
A vérhígítók adagolását nagyban befolyásolja az étrend. Ezért amennyiben valaki étrendet kíván váltani, a korábbinál több zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt szeretne fogyasztani, úgy érdemes kikérni kezelőorvosának és dietetikusának tanácsát, az életmódváltás után pedig a véralvadás gátló gyógyszer adagját a megváltozott étrendhez igazítani.
A vérhígító hatású gyógynövények fogyasztása szintén nem ajánlott a műtéteteket megelőző két hétben.
 

Vércukorszintet csökkentő gyógynövények

Ezeket a gyógynövényeket alapvetően éppen a megjelölt hatásuk miatt fogyasztjuk előszeretettel. Mivel jellemzően a szénhidrátok felszívódását lassítják, illetve a cukor bejutását könnyítik meg a testi sejtekbe, ezért nem rendelkeznek olyan mértékű hipoglikémiás hatással, amely rosszullétet okozhat. Fogyasztásukkor indokolttá válhat a meglévő vércukorszint-csökkentő gyógyszer adagját mérsékelni.
 

Vérnyomást csökkentő gyógynövények

Hatásukat magas vérnyomás esetén kedvezően használhatjuk ki. Azonban érdemes figyelni arra, hogy legyengült szervezet vagy rendszertelen étkezés esetén az amúgy is alacsonyt vérnyomást tovább csökkenthetik, amelynek tünete lehet a koncentráció- és alvászavar, a homályos látás, a fáradékonyság és a teljesítőképesség-csökkenés.
 

Szintetikus nyugtató, altató gyógyszerek hatását fokozó gyógynövények

Nem javasolt a nyugtató, altató hatású gyógynövények együttes szedése szintetikus szedatív és hipnotikus gyógyszerekkel, mivel fokozhatják azok hatását. 
 

Gyógyszerek metabolizmusát fokozó gyógynövények

Az orbáncfű serkenti a CYP450 ezimrendszer működését. Ez az enzimrendszer felel számos gyógyszerhatóanyag lebontásáért is. Emiatt az orbáncfű szedése mellett számos gyógyszer hamarabb ürülhet a szervezetből, ilyenek például a fogamzásgátlók és egyes szívgyógyszerek. Az orbáncfű szedése előtt ezért érdemes a meglévő gyógyszerek betegtájékoztatóján átnézni. Amennyiben ilyen kölcsönhatás fennáll a gyógyszer és az orbáncfű között, úgy az a betegtájékoztatón általában feltüntetésre kerül.
 

Metformin szedése esetén ellenjavallt

A metformint (dimetilbiguanid) az 1940-es években fejlesztették ki, miután megfigyelték, hogy az orvosi kecskerutában lévő galegin nevű anyag hatásosan csökkenti a vércukorszintet. Mivel a metformin és a galegin a hatásukat hasonló módon fejtik ki, ezért jól beállított metformin adagolás esetén a kecskeruta herba fogyasztása nem indokolt.

Keresés