Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Három hazai gyógynövény a PMS tüneteire

Három hazai gyógynövény a PMS tüneteire Az előző cikkben a klinikailag bizonyított hatású barátcserje premenstruációs szindróma (PMS) kezelésében betöltött szerepéről írtunk. Ez a mediterráneumból származó, kellemes illatú cserje ugyan védett helyen hazánkban is áttelel, de a nőgyógyászati problémák kezelésére olyan gyógynövények is rendelkezésre állnak, amelyek jól bírják a hazai klímát, hiszen nálunk is honosak. Ebben cikkben a hazánkban is termő és gyűjthető, hormonrendszerre ható növényeket, illetve felhasználhatóságuk lehetőségeit mutatjuk be.

 

Összetett hatás

A gyógynövényekre másképp kell tekinteni, mint a gyógyszerekre. A bennük lévő hatóanyagok a szervezetben egyszerre több helyen fejtik ki hatásukat. Ez egyrészt azzal jár, hogy kevésbé kell tartanunk a mellékhatásoktól, másrészt a szervezet finomhangolt működésébe is kevésbé avatkoznak be. Éppen ezért hatásukat klinikailag nehéz vagy egyenesen lehetetlen igazolni, hiszen gyakran akkor alkalmazzuk őket, amikor még nincs látható tünet és a laborértékekben sincs jelentős eltérés, de már érezzük, hogy valami nincs rendben a szervezetünk működésével. Ilyenkor gyakran egy kis életmódbeli változás, kicsit több mozgás, kiegyensúlyozottabb étrend vagy egy gyógynövénykúra elegendő lehet ahhoz, hogy a kibillent egyensúly és ezzel együtt a közérzetünk is helyére kerüljön.

 

A három hazai

A mezei cickafarkat a népgyógyászati tapasztalatokra hivatkozva már a múlt század elején ajánlotta Varró Béla gyógyszerész (több népszerű gyógynövénykönyv írója), mint a "méhvérzés csillapításának egyik kiváló eszközét". Ezt a hatást az Európai Gyógyszerügynökség is megerősíti azzal, hogy hagyományos növényi gyógyszerként javasolja forgalomba hozni a cickafark teáját, kimondottan a menstruációs ciklushoz kapcsolódó kisebb görcsök tüneti kezelésére.
Hasonló indikáció esetén alkalmazható a pásztortáska is, amit hivatalosan erős menstruációs vérzés csillapítására ajánlanak szabályos menstruációs ciklusú nőknél. 
Az előző kettőnél kevésbé ismert, de szintén jó eredménnyel alkalmazható az orvosi vasfű. Különlegessége, hogy hatóanyagai az ösztrogén és a progreszteron hormon kötőhelyeivel is kapcsolódnak, így mindkét hormon hatását utánozzák. A kutatások azonban igazolták, hogy a progeszteronszerű hatása tízszer nagyobb, mint az ösztrogénszerű hatása. A hormonális hatáson túl ráadásul a vasfű hatóanyagai több külső és belső elválasztású mirigyre is hatnak, ezek szintén nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nőgyógyászati problémák esetén eredményesen alkalmazható legyen.
 
Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta
Tartalomhoz tartozó címkék: hormonegyensúly menstruáció PMS

Keresés