Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ízületi gyulladások kezelése gyógynövényekkel

Ízületi gyulladások kezelése gyógynövényekkel

A reuma, vagy hivatalos nevén sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) sokak életét keseríti meg, míg másoknak a porcszövetük kopása (oszteoartritisz) okoz fájdalmat.

 

A reumás gyulladás (reumatoid artritisz) egy autoimmun betegség, ezért teljes gyógyulás nem várható, viszont rendszeres orvosi kezelés mellett a betegség előrehaladása kordában tartható.

A porcszöveti kopás (oszteoartritisz) kiváltó oka a porcszövet fokozatos elvékonyodása, amelyet az ízületi folyadék mennyiségének csökkenése kísér. Ezek következtében az ízületek felszíne egyre jobban súrlódik egymáshoz, ez pedig gyulladásos fellángolásokat eredményez, amelyek tovább pusztítják a porcot. Sajnos ez a betegség sem gyógyítható, de porcszövet kopása lassítható.
Mindkét ízületi betegség terápiájának kiegészítésére jó eredménnyel használhatók gyógynövények.

 

Nem mindegy mire, mit használunk!

A kezelés szempontjából fontos a reumatoid artritisz megkülönböztetése az oszteoartritisztől. Gyakran az orvosok is ajánlanak egyes mozgásszervi problémák kezelésére kapszaicint (erős paprika kivonatát), továbbá rozmaring-kivonatot tartalmazó, vagy más helyi vérbőséget okozó kenőcsöket. Ezek valóban hatásosak lehetnek a porcszöveti kopás kezelésében (ha az ízület nincs gyulladásban), azonban sokízületi gyulladásos betegeknek inkább ártunk velük. A helyi vérbőség hatására ugyanis még jobban begyullad a reumás terület, amely fokozott duzzanattal és erős fájdalommal járhat.

 

Régóta bevált, egyre népszerűbb

Bár a csalánteát hagyományosan régóta használják ízületi panaszokra, a sokízületi gyulladás kezelésére csak mostanában kezdték el széles körben alkalmazni, mivel egyre több tapasztalati és kísérleti bizonyíték támasztja alá hatásosságát. A csalánlevél igazoltan gátolja a gyulladást kiváltó anyagok képződését. Több, emberekkel végzett klinikai kutatásban is eredményesen alkalmazták. A csalánlevél fogyasztásával negyedére volt csökkenthető a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők napi fájdalomcsillapító adagja. A vizsgálatok során a betegek 80-90 százaléka jónak vagy nagyon jónak értékelte a csalánlevéllel végzett kezelést.

 

Az antioxidánsok szerepe

A reaktív szabadgyököknek a kutatások szerint  jelentős szerepük van a reumatoid artritisz kialakulásában. A szokásos gyógyszerek mellett ezért a kutatók antioxidánsok bevitelét is ajánlják a sokízületi gyulladásban szenvedő betegek magas szabadgyök-szintjének mérséklésére. Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyógynövény a csipkebogyó, annak is a terméshúsa. Szabadgyök-megfogó képessége 100 g-onként 96 150 μmolTE. Ugyanez az érték a citromnál 1346, az aszalt szilvánál pedig 8059. 
Klinikai kutatás igazolja, hogy a csipkebogyót fogyasztó reumatoid artritiszes betegek állapota javul, míg azok akik nem kaptak ilyen kezelést, a korábbinál súlyosabb tüneteket tapasztaltak.

 

Gyulladáscsökkentő gyógynövények

A fűzfakéreg és a réti legyezőfű is szalicilaldehideket tartalmaznak, amelyek hatásmódja megegyezik a fájdalomcsillapító gyógyszerekével. A fűzfakéreg kivonatával több klinikai vizsgálatot is végeztek. Egy ilyen kutatásból kiderült, hogy a reumaellenes hatása éppen olyan erős volt, mint a vele együtt vizsgálat szintetikus gyógyszeré.

 

Támogassuk a vesénk működését!

Ha rosszul működik a vesénk, akkor kevesebb méreganyagok választ ki a szervezetünkből. Ezek a káros anyagok hajlamosak az ízületek környékén felhalmozódni (főképp mozgásszegény életmód esetén), ott ahol immunválaszt váltanak ki, amely gyulladáshoz, reumához vezet. A rossz veseműködés egyik előjele lehet, ha csak ritkán szomjazunk meg. Érdemes ezért támogatnunk a vesénk egészséges kiválasztását olyan gyógynövényekkel is, mint például a nyírfalevél, az aranyvessző, a mezei zsurló vagy a pitypang (gyermekláncfű). 

Ha ízületi betegségünk kezelésére gyógynövényeket használunk, ne felejtsük el erről tájékoztatni kezelőorvosunkat sem!

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeut
a

Keresés