Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mentes

Valamennyi gyógynövénykapszulánk:

 

ORVOSI LEVENDULA

Ár:
2.190 Ft

60 db szuperfinom instant gyógynövényport tartalmazó étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből. 

Az orvosi levendula egészségügyi hatásai:

1. Támogatja a nyugodt, kiegyensúlyozott szellemi és fizikai közérzet elérését. 

2. Hozzájárul a jó minőségű, pihentető alváshoz.

3. Az emésztőnedvek elválasztásának elősegítésével támogatja az emésztőrendszer egészséges működését 

Hűségpontok: 219
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (11)
Elérhetőség: Raktáron
Várható kézbesítés: 2023. október 05.
Menny.:db

Telefonon vagy üzletben

MEGRENDELEM TELEFONON 

ÜZLETBEN VÁSÁRLOM MEG

Részletes ismertető

Ezért ajánljuk:


Az orvosi levendula egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok

A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei az orvosi levendulára általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény pozitív egészséggel kapcsolatos hatásait. ⇒ További részletek

 

1-2. Nyugodt közérzetet, kiegyensúlyozott szellemi és fizikai közérzetet, valamint a pihentető alvást elősegítő hatása

 • Az orvosi levendula virágából készült különböző kivonatokkal nagyon sok területen végeztek kutatásokat. A kutatások szerint a hatásért elsősorban a levendula illóolajában lévő vegyületek felelősek, amelyek kapszulában, teaként fogyasztva és inhalálva, illetve aromaterápiásan is kifejtik hatásukat. A kivonatok hatásosnak bizonyultak a következő területeken:
 • Mentális stressz és kimerültség esetén
  • Egy jól megtervezett placebokontrollos klinikai vizsgálatban 97 egészséges résztvevőn (57 nő, 39 férfi, 18-74 évesek) vizsgálták a levendula hatását 100 és 200 µl illóolajat tartalmazó kapszulák adagolásával. A vizsgálat során a résztvevők többféle élettani értékét mérték. A kutatók szerint vizsgálat eredményei arra utaltak, hogy a levendulakivonat elsősorban kisebb szorongások oldására alkalmas (Bradley).
  • Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy egy levendula készítmény milyen lehetőségekkel rendelkezik a szorongás okozta nyugtalanság kezelésében, amely több betegséghez kapcsolódva is megjelenik. A kutatásban 50 férfi és női beteg vett részt, akik traumát követő stresszben, szomatizációs rendellenességben (kimutatható szervi ok nélkül jelentkező ismételt testi panasz), vagy neuraszténiában (idegrendszer működésében beállott kimerülésben) szenvedtek. A betegek hat héten keresztül naponta kaptak egy speciális levendula kivonatot. Vizsgálatot 47 beteg fejezte be, közülük a kezelés elején 96 százalékuk nyugtalanságtól 98 százalékuk depressziós hangulattól, 92 százalékuk alvászavartól, 72 százalékuk szorongástól szenvedett. A vizsgálat végén a nyugtalanságban szenvedők 62 százaléka, a depressziósok 57 százaléka, az alvászavarosok 51 százaléka, a szorongástól szenvedők 62 százaléka mutatott javulást. A vizsgálatot egyéb szempontok szerint is értékelték: jelentősen csökkent az éjszakai felébredések száma és a reggeli fáradtság. Javult a betegek hangulata és teljes mentális egészségük (Uehleke).
  • Az előbbi levendula készítménnyel egy másik vizsgálatot is végeztek. Ebben a kutatásban 221 betegen vizsgálták készítmény hatását 10 héten keresztül. A kutatók megállapították, hogy a készítmény jelentős hatással volt az alvás minőségére és hosszára, emellett javította az általános mentális és fizikai egészséget anélkül, hogy nem várt hatásokkal társult volna használata. Úgy ítélték meg, hogy a készítmény klinikailag jelentős szorongásoldó hatást fejt ki és enyhíti a szorongással kapcsolatos zavart alvást (Kaper).
  • Szintén ennek a készítménynek a hatását vizsgálták másik 77 tartós szorongással küzdő betegen, akik hat héten keresztül kapták a levendula készítményt, vagy a Lorazepam nevű, benzodiazepin tartalmú, nyugtató hatású gyógyszert. Az eredmények alapján a levendulaolaj-készítmény hasonlóan enyhítette a szorongás tüneteit, mint a benzodiazepin, és hasonló javulást találtak más, kapcsolódó mérésekben is. A kutatók megállapították, hogy a levendula készítmény hatásos és jól tolerálható helyettesítője lehet a benzodiazepineknek a tartós szorongás enyhítésében (Woelk).
 • Alvászavarok és álmatlanság esetén:
  • Egy kutatásban a levendulaolaj aromaterápiás alkalmazása előnyös hatással volt az álmatlanságban és depresszióban szenvedő kollégistákra. A kutatásban 42 álmatlanságban szenvedő nő vett részt. A vizsgálatban résztvevőket négy hétig vizsgálták egyszeresen vak, ismételt mérésekkel (1. hét: kontroll kezelés, 2. hét: 60%-os levendula illat kezelés, 3. hét: kimosódási hét, 4. hét: 100%-os levendula illat kezelés). A vizsgálatban részt vevők több élettani paraméterét is mérték. Az elalvásig eltelt idő, az álmatlanság súlyossága, az alvással való elégedettség mind a 60%-os, mind a 100%-os levendula illat kezelés esetén javult a kontroll időszakokhoz képest. A depresszió súlyossága a 100%-os illat kezelés hatására javult számottevően (Lee).
 • Depresszió tüneteinek csökkentése
  • Egy vizsgálatban 45 mély depresszióban szenvedő ember vett részt, akik négy héten keresztül a következő kezelést kapták: A csoport: levendula tinktúra (60 csepp naponta) és placebo tabletta; B csoport: imipramin tabletta (szintetikus depresszió elleni gyógyszer) (100 mg/naponta) és placebo tabletta; C csoport: imipramin tabletta (100 mg/naponta) és levendula tinktúra (60 csepp naponta). A kutatók azt találták, hogy az imipramin hatásosabb volt a levendula tinktúránál, de az imipramin és a levendula tinktúra együtt hatásosabb volt, mint az imipramin önmagában. A tanulmány összegzéseként a szerzők megállapítják, hogy a levendula tinktúra terápiás előnyökkel rendelkezhet az enyhe és közepes depresszió kezelésében, kiegészítő kezelésként (Akhondzadeh).
 • Migrénes fejfájás kezelése
  •  A levendulaolaj hatásos és biztonságos kezelési mód lehet a migrénes fejfájás akut kezelésében. A megállapítást tartalmazó kutatásban 47 diagnosztizáltan migrénes fejfájásban szenvedő beteg vett részt. A páciensek felével 15 percig levendulaolajat inhaláltattak, a kontroll csoporttal paraffint. Arra kérték őket, hogy értékeljék a fejfájást és a hozzá kapcsolódó tünetek súlyosságát 30 perces időközönként az inhalációt követő két órában. Egy erre alkalmas mérőeszközön mérve a levendulaillóolajat inhalálóknál átlagosan 3,6-tal csökkent a fejfájás súlyossága, míg a kontrollcsoportban csak 1,6-tal. A levendulaolajat használó 129 migrénes fejfájástól szenvedő beteg közül 92-nél volt tejesen vagy részlegesen hatásos a kezelés. Ugyanez a kontrollcsoportban 68 esetből 32 esetben volt igaz (Sasannejad).
 • Demens betegek ingerlékenységnek csökkentése
  • Egy kínai kutatásban hetven idős, demens ember vett részt. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoporttal levendulaolajat inhaláltattak három héten keresztül, míg a másik csoporttal napraforgóolajat lélegeztettek be. A betegek reakcióit több szempontból is vizsgálták, minden szempontból jelentősebb javulást értek el a levendula illóolajjal kezelt csoportban. A kutatás végén megállapították: mivel a demens betegek különösen érzékenyek lehetnek a pszichotrop gyógyszerek mellékhatásaira, ezért a levendulaolajjal végzett aromaterápia alternatív lehetőséget kínál kezelésükre (Lin).
 • Fájdalmas, görcsös menstruáció esetén
  • A levendula hatását vizsgálták a menstruációs fájdalomra és a menstruációs vérzés mennyiségére, elsődleges diszmenorreában szenvedő egyetemista nőknél. A levendula inhalációja hatásosan csökkentette a menstruációs fájdalmat. A kutatás vezetője hatásossága, biztonságossága, egyszerűsége és olcsósága miatt ajánlotta használatát. A vizsgálatban 96 tanuló vett részt, akik kettes vagy hármas szintű menstruációs fájdalomtól szenvedtek, de más nőgyógyászati problémájuk nem volt, illetve fogamzásgátlót sem szedtek. A tanulókat két csoportra osztották: az egyik csoport szezámolajban oldott levendulaolajat inhalált (48-an), míg a másik csoport csak szezámolajat (szintén 48-an). A tanulókat négy menstruációs cikluson keresztül követték. A menstruációs fájdalom mértékét kikérdezéssel vizsgálták, míg a menstruációs vérzés nagyságát az egészségügyi törlőkendők fogyásából állapították meg. A levendulaolajat inhalálóknál 43 százalékkal csökkent a közepesen súlyos hasi fájdalmaktól és a hátfájástól szenvedők aránya. Csökkent a vérzés mértéke is, de az nem jelentős mértékben (Dehkordi)
 • Fájdalomcsillapító mennyiségének csökkentése 
  • A kutatások szerint a levendulaolaj aromaterápiás alkalmazásával kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség mandulaműtéten átesett gyermekeknél. A vizsgálatba 48 mandulaműtéten átesett, 6-12 éves gyereket vontak be, véletlenszerűen két csoportra osztva őket (24 gyermek került egy csoportba). A mandulaműtét után az összes beteg minden hatodik órában acetaminofent kapott fájdalomcsillapítóként, a fájdalom csillapításához szükséges mennyiségben. Az egyik csoporttal ezen kívül levendula illóolajat lélegeztettek be. A vizsgálat során figyelték a naponta felhasznált acetaminofen mennyiségét, a fájdalom következtében történő felébredések számát, illetve a fájdalom erősségét. A levendulaolajat is kapó gyermekeknél jelentősen csökkent a naponta szükséges acetaminofen mennyisége a műtétet követő három napon (Soltani).
  • Egy másik kutatásban igazolták, hogy a levendulával végzett inhaláció eredményes és biztonságos komplementer terápiája a császármetszés utáni fájdalom csökkentésének. Az egyszeresen vak klinikai vizsgálatban (csak az orvosok tudták, hogy kit milyen szerrel kezelnek) 200 császárműtétre előjegyzett, majd császármetszésen átesett nőt vizsgáltak. Őket két csoportra osztották: 100 nőt levendulaolajjal kezeltek, míg a másik száz főt hasonló natúr illatú anyaggal. A két csoport demográfiailag és terhességi előzményeikben megegyeztek egymással. Az oxigénmaszkba két csepp illóolajat tettek, majd ezt három percen keresztül lélegezték be a páciensek, három órával azután, hogy mindkét csoport intravénás fájdalomcsillapítót kapott. A vizsgálatban részt vevő nők egy skálán határozták meg fájdalmuk mértékét fél órával a kezelés után. Nyolc és 16 órával később az aromaterápiás kezelést megismételték, majd fél órával később ismét felmérték a fájdalom mértékét. A levendulaolajat kapó csoportnál sokkal jelentősebb volt a fájdalom csökkenésének mértéke a császármetszés utáni 8. és 16. órában is. A 16. órában történt mérésnél a levendulát inhalálók 89 százalékánál mértek javulást, míg a másik csoportban csak 30 százalékuknál (Hadi).

 

3. Emésztőrendszer egészségét támogató hatása

 • A levendula idegrendszeri nyugtató hatása a bélrendszerben is érvényesül. A kutatások szerint segít ellazítani a bélfal simaizmait. A levendula hatóanyagai az ingerületátvivő anyagok befolyásolásával érik el görcsoldó hatásukat (Elisabetsky).
 • A hagyományos alkalmazását és a kutatási eredményeket figyelembe véve a levendulavirág alkalmas funkcionális emésztési panaszok (idegi eredetű gyomorirritáció, hasi diszkomfort, meteorizmus enyhítésére) (Csupor).

Orvosi levendula a népgyógyászatban

A népgyógyászatban is főképp nyugtató és alvást elősegítő hatása miatt használják a levendulát. Emellett fejfájás, reumás ízületi gyulladás, pattanások, menstruáció kimaradása, neuropátiás fájdalom, hányinger, étvágytalanság is alkalmazzák.


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fokozhatja a nyugtató hatású gyógyszerek és gyógynövények hatását!
 • 6 éves kor alatt fogyasztása nem javasolt.
 • 6 és 12 éves kor között a kapszulák nagy mérete miatt javasolt a kapszulákban lévő porból teát készíteni (további részletek az Adagolás fejezetben).
 • Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
 • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32482/2023


Termékünk bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.

Minőségi tanúsítvány letöltése gyártási tételszám szerint, amely megtalálható a termék dobozának nyakán, a minőségmegőrzési idő alatt:
00410, 02901

 

ADAGOLÁS 1. Nyugodt közérzet, lelki egyensúly ► Naponta 2x1-2 kapszula étkezések között.
2. Pihentető alvás ► 1-2 kapszula lefekvés előtt fél órával.
3. Emésztés egészsége ► naponta 2x1-2 kapszula étkezés előtt.
FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma bármilyen folyadékban elkeverhető (pl. méz, joghurt, kefír stb.)
ÖSSZETEVŐK Kapszulánként 500 mg orvosi levendula virág (Lavandulae flos) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

5.00
11 értékelés
5
(11)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2023. 06. 03.
Használom egy ideje a terméket, jól működik, használ! Remélem később is így lesz! Könnyen lehet, hogy fogok még rendelni!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 12. 07.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 11. 01.
Nagyon kellemes, nyugtató hatású.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 09. 17.
Ajándékba vásároltam erős szorongás oldására, mivel az illető egy nagyon nehéz időszakon ment keresztül. Már egy kapszula bevétele is éreztette a hatását, holott addig sok magnézium+B6 vitamin tartalmú készítményt szedett, hogy jobban érezze magát. Nagyon bevált, ez után már magának vásárolta meg.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 03. 13.
Jó termék, segíti az alvást.
| 5 / 5 csillag!
2021. 06. 21.
Mióta szedem jól alszom.
| 5 / 5 csillag!
2021. 06. 02.
Nagyon jól aszom az orvosi levendula teától, Galagonya virágos hajtásvég teával együtt fogyasztom. Elégedett vagyok a készítménnyel.
| 5 / 5 csillag!
2021. 05. 23.
Tökéletes alvást biztosít. köszönöm
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 15.
Teaként fogyasztom, kellemes íze van.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 07.
Imádom a levendula illatát, ezért is örültem neki, hogy, már kapszula formájában is hozzájuthatok.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 12. 30.
Esténként szoktam szedni, végig alszom az éjszakát, reggel kipihenten ébredek.

Az orvosi levenduláról

Hatóanyagai

 • Illóolaj (fő összetevői a monoterpén alkoholok 60-65 százalékban, ezen belül főképp linalool (20-50%), linalil-acetát (25-46%). Ezen kívül cisz-ocimén (3-7%), terpinén-4-ol (3-5%), limonén, cineol, kámfor, lavandulil-acetát, lavandulol, továbbá α-terpineol, β-kariofillén, geraniol, α-pinén. Nem terpenoid összetevői: 3-oktanon, 1-okten-3-ol, 1-okten-3-ilacetát, 3-oktanol). Kumarinszármazékok: umbelliferon, herniarin. Flavonoidok. Szterolok (nyomokban): koleszterol, kampeszterol, sztigamszterol, β-szitoszterol. Triterpének (nyomokban): urzolsav. Csersavak (akár 13 százalékban). Fenolsavak: rozmaringsav, ferulasav, izoferulasav, α-kumarinsav, p-kumarinsav, kávésav, vanilinsav 

 

Története

 • Neve a „mosni” jelentésű latin lavare igéből ered. A névadás azzal magyarázható, hogy a növényt a mosdóvíz és a ruhák illatosítására használták. Molyokat irtó hatásáról így ír Melius Juhász Péter a XVI. században: „hánd a ruhác közzé és nem hadgya a Molynac meg enni”. Indiában és Tibetben már az ókorban is idegnyugtatóként használták. Hazánkban hagyományosan a Tihanyi-félszigeten, Pannonhalmán vannak nagyobb ültetvényei, de másutt is termesztik. Legnagyobb állományait Franciaországban találjuk.

 

Elterjedése

 • A Földközi-tenger mellékén honos, így Magyarországon nincsenek gyűjthető állományai.

 

Leírása

 • Évelő félcserje. Ha elegendő hely áll rendelkezésére, félgömb alakú bokrot nevel. Magassága 40-60 cm, átmérője 80-120 cm. Virágzó hajtásai 20-40 cm-esek. Levelei egyszálasak, keskeny lándzsásak, keresztben átellenesek, szürkészöldek. Június végétől július végéig virágzik

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Vásároljon két doboz gyógynövénykapszulát és megajándékozzuk egy gyógynövények közötti eligazodást segítő könyvvel is!

 • A könyv bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • több mint 60 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

Akik ezt a terméket megvették

Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(93)
1.990 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(38)
2.490 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(56)
1.990 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(45)
2.890 Ft
A termék gyártása megszűnt
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(22)
2.190 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(38)
2.490 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(11)
1.990 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag!(11)
2.490 Ft
Raktáron

Hasonló termékek

Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(38)
2.490 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(22)
2.190 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(34)
1.990 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag!(11)
2.490 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(16)
2.490 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(15)
2.190 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(11)
1.990 Ft
Raktáron
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(17)
2.190 Ft
Raktáron

Keresés