Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mentes

Valamennyi JAVALLATTM gyógynövénykapszula:

 

Orvosi zilíz gyökér

Ár:
1.890 Ft
Menny.:db

Ingyenes szállítás

 TELEFONOS MEGRENDELÉS 

Ajándékok a vásárláshoz:

Részletes ismertető

Az egészségügyi hatásokat alátámasztó tudományos bizonyítékok

 

1. A torok nyálkahártyájának egészségét támogató és irritációt csökkentő hatása*
 

A csillaggal (*) jelölt kedvező egészségi hatás eléréséhez válaszd az Adagolásnál ismertetett "B" fogyasztási módot!

 • Az orvosi zilíz (fehér mályva) nyálkaanyagai a toroknyálkahártyán is védőréteget képesek létrehozni, ennek hatására nyugtatják a nyálkahártyát, csökkentik a gyulladást, védik a nyálkahártyát a további külső behatásoktól, hatástalanítják a baktériumokat. Német kutatók laboratóriumi vizsgálatban bizonyították az orvosi zilíz gyulladáscsökkentő hatását. A zilízgyökér-kivonat stimulálja az immunsejtek működését (bekebelező aktivitás, neutrofilek aktivitása) (Bonaterra és munkatársai).
 • Német kutatók bizonyították, hogy a zilízgyökér nyálka hatóanyagai védőréteg-képzésük által csökkentik a köhögési ingert. Helyileg nyugtatja az irritált nyálkahártyát és csökkenti a gyulladást. A köhögéscsillapítást elősegítik a nyálkaanyagok egyéb ismert hatásai is, mint a simaizomgörcs-oldás, nyálkahártya-szerkréció fokozása és a baktériumölő hatás (Müller-Limmroth és Fröhlich kutatása). 
 • Egy szlovák tanulmányban bizonyították a zilízgyökér teljes értékű kivonatának és poliszacharid kivonatának (nyálkaanyagok) köhögéscsillapító hatását. A poliszaharidkivonat hatásosabbnak bizonyult a teljes értékű kivonatnál és a prenoxdiazine köhögéscsillapító gyógyszer-hatóanyagnál is. Az eredmények igazolják, hogy az orvosi zilíz nyálkaanyagai felelősek a hatásért (Nosal'ova és munkatársai).
 • Klinikai tanulmányok alapján az orvosi zilíz a felső légutakban csökkenti a gyulladást, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, ezáltal a száraz köhögést is csillapítja. Iráni kutatók egyes vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók) mellékhatásaként jelentkező száraz köhögés csillapítását vizsgálták orvosizilíz-kivonatokkal. A vizsgálatban 60-an vettek részt, két csoportra bontva. A vizsgáltak fele orvosizilíz-kivonatot, a másik fele placebót kapott 4 héten keresztül. A köhögés mértékét pontszámokkal értékelték, valamint a kezelés előtt és után légzésfunkció vizsgálatokat végeztek. Az adatok alapján az orvosizilíz-kezelésben részesülőknél egyértelműen csökkent a köhögés, míg a placebóban részesülőknél nem tapasztaltak jelentős változást (Rouhi és Ganji kutatása).
 • Német kutatók 313 gyermeken (0-12 év) megfigyelték, hogy a száraz köhögéses tünetei az orvosi zilíz alkalmazását követően jelentősen csökkentek, amennyiben három napon keresztül, naponta 4-6 alkalommal alkalmazták. A tanulmány alapján az orvosi zilíz készítményeket 3 éves kortól ajánlott alkalmazni (Fasse és munkatársai).
 • Egy nagyszabású svájci visszatekintő tanulmányban közel 600 beteg gyerek adatait elemezték ki. A vizsgált személyek tünetei a következők voltak: száraz száj és/vagy torok nyálkahártya, száraz köhögés. A 0-12 éves gyerekek legalább 3 napon, maximum 2 héten keresztül kaptak orvosizilíz-kivonatot napi 1-6 alkalommal. A gyerekek tünetei saját, vagy ápolóik elmondása alapján egyértelműen csillapodtak, vagy elmúltak. Mellékhatást nem tapasztaltak (Blässer és munkatársai).

 

2-3. A gyomor nyálkahártyáját védő és az emésztőrendszer egészségét támogató hatása

 • Az emésztőrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra. A bélbaktériumok képesek feldolgozni olyan tápanyagokat, melyeket az emésztőrendszerünk nem tud lebontani. Ezek az anyagok tápanyagként szolgálnak a bélbaktériumainknak (prebiotikumok). A fehér mályva nyálka hatóanyagai nem alakulnak át, amíg el nem érik a vastagbelet, ahol a bélbaktériumok részben, vagy teljesen megemésztik (Bone kutatása). 
 • A bélbaktériumoknak tápanyagként szolgáló szénhidrátok nem emelik a vércukorszintet, mivel csak a vastagbélben kerülnek lebontásra. Tomado és munkatársai már 1987-ben bizonyították, hogy a mályvafélék (így az orvosi zilíz) nyálkaanyagai szerkezetük függvényében (felépítésükben részt vevő szénhidrát alegységek típusa,  elágazások száma) jelentősen csökkentik a vércukor szintet.
 • A gyomorfekély a túlzott gyomorsav termelés miatt alakulhat ki, melyhez hozzájárulhat a stresszes életmód, dohányzás, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás. A megemelkedett savszinttől a gyomor nyálkahártyája károsodik, a hámréteg folytonossága megszakad. Vérző, baktériumokkal fertőzött nehezen gyógyuló seb, azaz fekély alakulhat ki. Az orvosi zilíz nyálkaanyagai és flavonoidjai védőréteget képeznek a gyomornyálkahártyán, csökkentik a gyulladást, elpusztítják a fekélyesedést okozó baktériumokat, segítik a seb gyógyulását. Libanoni kutatók állatkísérletben gyomorfekélyes tüneteket váltottak ki etanollal, majd különböző mennyiségű orvosi zilíz vizes kivonattal itatták az állatokat. A fekélyek számát és méretét vizsgálva a zilízkivonat hatásosabbnak bizonyult a kontrollként alkalmazott gyógyszernél (Rouba és munkatársai).
 • Az orvosi zilíz baktériumölő hatását laboratóriumi körülmények között számos baktériumtörzsön bizonyították (Ríos és munkatársai).
 • Egy iráni tanulmányban vizsgálták az orvosi zilíz levél kivonatának baktériumölő és sebgyógyító hatását. Az orvosi zilíz kivonata a placebóhoz és a kontrollként alkalmazott cink-oxidhoz képest is jelentősebben csökkentette a sérülések méretét, továbbá Gram-pozitív baktériumok ellen hatásosnak bizonyult. A kutatók szerint a zilíz hatóanyagai együttesen, egymás hatását felerősítve, több támadásponton keresztül érik el a sebgyógyító hatást. A baktériumok elpusztítása, a kollagén rostok erősítése, a helyi keringés fokozása, a flavonoid hatóanyagok antioxidáns sejtvédelme a további károsodásoktól, vérzés csillapító hatásuk, valamint a DNS-szintézis elősegítése mind hozzájárul a sebgyógyuláshoz (Rezaei és munkatársai).
 • Az orvosi zilíz virága is nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Iráni kutatók bizonyították, hogy a virágok színe minél fehérebb, annál magasabb a flavonoid tartalmuk, így gyógyászati szempontból a fehér virágok a jelentősebbek, hiszen jóval nagyobb az antioxidáns hatásuk (Sadighara és munkatársai).

Orvosi zilíz (fehér mályva) a népgyógyászatban

A népgyógyászatban száraz köhögésre, torokfájásra, hasmenésre, külsőleg bőrgyulladásra, rovarcsípésre, égési sérülések és szemgyulladás borogatására használták.


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • Az orvosi zilíz gyökerének fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet.
 • Gyógyszerek szedése előtt vagy után egy órával fogyassza, mivel csökkentheti azok felszívódását.
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Termékünk gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényből készült. Minőségi tanúsítvány letöltése.


Adagolás Naponta kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva..
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Összetevők Kapszulánként 380 mg orvosi zilíz gyökér (Althaeae radix) SonicFine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

SonicFine szuperfinom gyógynövényporok


Tudtad?

A JAVALLATTM gyógynövény kapszulákban lévő szuperfinom instant gyógynövénypornak számos előnyös élettani hatása van: akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség, 8x nagyobb biológiai aktivitás, 2x jobb oldhatóság, 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom, 3x erősebb antioxidáns hatás, 2x több vízoldható rost, 100% hatóanyagtartalom, sokoldalú felhasználás.
Tudj meg többet SonicFine® szuperfinom instant gyógynövényporok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Vásárolj két doboz gyógynövénykapszulát és egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • több mint 60 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

Az orvosi zilízről (fehér mályváról)

Hatóanyagai

 • Keményítő (25–35%), pektinek (11%), szaharóz (10%), nyálka poliszaharidok (5-15%): galakturonoramnán, glükánok, arabinogalaktánok; flavonoidok: kávésav, p-kumarinsav, isokvercitrin, kumarinok, fitoszterolok, cserzőanyagok, aminosavak.

 

Története

 • A fehér mályvát az európai gyógyászatban több mint 2000 éve eredményesen alkalmazzák. Latin neve „Althea” a görög „altheeisz” „gyógyító erejű” szóból ered. Korábban tápláléknövényként is fogyasztották, a mályvacukrot is gyökeréből készítették. Nagy Károly rendeletbe foglalta a fehér mályva kolostorokban való termesztését. 

 

Elterjedése

 • A fehér mályva Európában, így hazánkban, valamint Ázsia egyes részein őshonos. Világszerte termesztik. Vizes, ártéri és szikes területeket is kedvelő növény. 

 

Leírása

 • Évelő, akár 1,5 méter magasra növő halványzöld növény. Levelei bársonyosan szőrözöttek, 3-5 karéjúak. Virágai 1-2 cm hosszú lilás-fehér szirmúak. Gyökerei 10-30 cm hosszúak, 1-5 cm átmérőjűek, kívül szürkés, belül sárgás színűek.

Hasonló termékek

Megjegyzések


A gyógynövénytermékre vonatkozó egészségügyi hatások mindegyike szerepel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) hivatalos jegyzékében, amelyet az EU tagállamai által beküldött tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. A tudományos bizonyítékok értékelése folyamatos, amelyet mi is rendszeresen áttekintünk. Az egészségügyi hatások alatt ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak! Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. A népgyógyászati tapasztalatok bemutatásának célja elsősorban az adott gyógynövény történeti és kulturális szerepének megismertetése. Sem a népgyógyászati alkalmazás, sem a vásárlói vélemények nem tekinthetők orvosi vagy szakértői értékelésnek!

Keresés