Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mentes

Valamennyi JAVALLATTM gyógynövénykapszula:

 

Szúrós gyöngyajak herba

Ár:
1.890 Ft
1.490 Ft
Menny.:db

Ingyenes szállítás

 TELEFONOS MEGRENDELÉS 

Ajándékok a vásárláshoz:

Részletes ismertető

Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok

 

1-2. A szív- és érrendszer egészségét és a normál vérnyomás fenntartását támogató hatása

 • A szúrós gyöngyajak tudományos (latin) nevében is szerepel a szívre ható hatása (cardiaca), mivel évszázadok óta a szívre ható gyógynövényként használják.
 • Egy oroszországi kutatásban vizsgálták a szúrós gyöngyajak magas vérnyomásra gyakorolt hatását. A kivonatot a betegek naponta kétszer szedték 28 napon keresztül. Azoknál, akiknek a vérnyomása átlagosan 146/96 Hgmm volt a vizsgálat kezdetekor, a kísérlet végén 129/86 Hgmm-t mértek a kutatók. A nagyobb vérnyomás-problémával küzdő betegeknél szintén hasonló hatást figyeltek meg: a vizsgálat kezdetén 153/103 Hgmm volt a vérnyomásuk, míg a végén 142/92. (Dr. Shikov és munkatársai kutatása)
 • A szív- és érrendszeri hatásért a szúrós gyöngyajak magas antioxidánsanyag-tartalma is felelős. Kísérletekben igazolták, hogy a kivonatok szívinfarktus, iszkémiás stroke és iszkémiás vesekárosodás esetén is védőhatásúak. A hatás mögött a kutatók szerint a sejtkárosító szabadgyökök semlegesítése, a csökkent lipidperoxidáció, a szervezet által termel antioxidánsok fokozott aktivitása (szuperoxid-diszmutáz és a gluutation-peroxidáz), illetve a sejten belüli lecsökkent nitrogén-oxid tartalom áll. (Dr. Shang és munkatársai, Dr. Liu és munkatársai kutatása)

 

3. Az idegrendszer normál, nyugodt működését támogató hatása

 • A szúrós gyöngyajak idegrendszerre gyakorolt hatását 28 napon keresztül vizsgálták szorongással és depresszióval küzdő betegeken. A kísérlet végén a jelentős javulást értek el a vizsgált személyek 32% százalékánál, míg 48%-uknál a hatás csekélyebb mértékű volt. Csupán betegek 20 százalékánál nem mértek javulást. (Dr. Shikov és munkatársai kutatása)
 • A szúrós gyöngyajak szorongásoldó hatását fiatal felnőtteken is vizsgálták. A szorongás hatására a retina nehezebben különbözteti meg egymástól a színeket. A kutatók a gyöngyajak beadása után azt tapasztalták, hogy a vizsgálatba vont személyek színmegkülönböztető képessége javult, amely a szúrós gyöngyajak szorongásoldó hatására utal. (Dr. Ovanesov kutatása)

 

4. A menstruációt megindítását és a menstruáció előtti és közbeni jó közérzetet támogató hatása

 • A szúrós gyöngyajak hatását 141 termékeny nőn vizsgálták, miközben mérték a méhükön belüli nyomást. Az értékelésre alkalmas esetek 41 százalékában fokozódott a méhfal összehúzódása. A hatás független volt az életkortól, a vérnyomástól, a pulzusszámtól és egyéb tényezőktől. A méh összehúzódását fokozó hatást a kutatók a szúrós gyöngyajakban lévő leonurinnak tulajdonították. (Dr. Chen és munkatársai kutatása)
 • A szúrós gyöngyajak hatását menopauzás tünetektől szenvedő nőkön is vizsgálták. A kombinációs készítmény (amely egyéb gyógynövényeket is tartalmazott) 12 hét elteltével a vizsgált személyek 71 százalékánál csökkentette menopauzás tünetek súlyosságát, így a hőhullámokat, az alvási problémákat, a hangulatváltozást és a hüvelyszárazságot. A vizsgált csoport másik felében, akik hatóanyag nélküli (placebo) készítményt kaptak, csak 17 százalékban javultak menopauzás tünetek. (Dr. Hudson és munkatársai kutatása)
 • A szúrós gyöngyajakból kivont leonurin méh összehúzódást serkentő hatását külön is vizsgálták. Ezek a kísérletek is alátámasztották, hogy hatására mind a méhösszehúzódások gyakorisága, mind azok intenzitása nő (Dr. Wojtyniak és munkatársai, Dr. Shang és munkatársai, Dr. Liu és munkatársai kutatása)

Szúrós gyöngyajak a népgyógyászatban

 • Az előbbiekben ismertetett területeken túl a szúrós gyöngyajak herbáját a népgyógyászat szívelégtelenség, aritmiák, menstruáció kimaradása, puffadás, emésztési panaszok szorongás, alkohol elvonási tünetek, álmatlanság és asztma esetén alkalmazza. (TRC Natural medicines)

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • A szúrós gyöngyajak fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Terhes nők számára fogyasztása ellenjavallt!
 • Fokozhatja más nyugtató hatású gyógynövények és gyógyszerek hatását!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!
 • A napi ajánlott mennyiséget nem lépd túl!

A szúrós gyöngyajak herba (Leonuri cardiacae herba) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

Napi adag 2x1-2 kapszula
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Összetevők Kapszulánként 350 mg szúrós gyöngyajak herba (Leonuri cardiacae herba) teljes értékű kivonata (DER 1,8:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

5.00
4 értékelés
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írd meg véleményed!
| 5 / 5 csillag!
2021. 06. 14.
Nagyon jó az ötlet.Sok esetben a tea elkészítése macerás és időhiány miatt,nem készítek.
Maradjon sokáig a lelkesedésük.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 05.
Mióta szedem kevesebbszer törnek rám a hőhullámok.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 02. 24.
Kellemes meglepetést okozott a termék, és nem utolsósorban ár értékarányban is a legjobb!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 02. 01.
Rengeteg változókori terméket kipróbáltam, amik csak ideig-óráig használtak. Barátnőm ajánlotta, azóta is ezt szedem, és a panaszaim is csökkentek.

SonicFine szuperfinom gyógynövényporok


Tudtad?

A JAVALLATTM gyógynövény kapszulákban lévő szuperfinom instant gyógynövénypornak számos előnyös élettani hatása van: akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség, 8x nagyobb biológiai aktivitás, 2x jobb oldhatóság, 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom, 3x erősebb antioxidáns hatás, 2x több vízoldható rost, 100% hatóanyagtartalom, sokoldalú felhasználás.
Tudj meg többet SonicFine® szuperfinom instant gyógynövényporok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Vásárolj két doboz gyógynövénykapszulát és egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • több mint 60 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A szúrós gyöngyajakról

Hatóanyagai

 • Iridoid ajugol (= leonurid), ajugozid, továbbá diterpén marrubiin, furano-labdán típusú diterpén leoszibirin, flavonoidok, fenolkarbonsav, nyomokban illóolaj (mono- és szeszkviterpének), nitrogéntartalmú vegyületek (leonurin)

 

Története

 • Eredetileg Ázsiában őshonos, de a középkorban már biztosan használták az európiai gyógyászatban is: kolostorkertekben termesztették. Innen vadult ki és terjedt el egész Európában, majd később az amerikai kontinensen is.
 • A méh összehúzódását kiváltó hatását először az amerikai őslakosok fedezték fel, később ezt állatokon és embereken végzett kísérletek is alátámasztották. 
 • Szíverősítő hatásáról az első említés a 16. századból származik, amikor az angol növénytudós, John Gerard javasolta a szív gyengeségének kezelésére.
 • Szinonim nevei: szíverősítőfű, lúdlábfű

 

Elterjedése

 • A hazánk déli részén természetes állományban is megtalálható szúrós gyögyajak mediterrán flóraelem. Az északi területeken inkább a rokon faj szőrös gyöngyajakkal találkozhatunk. Június-augusztus folyamán gyűjthető.

 

Leírása

 • Évelő lágyszárú növény. Az egész növény szőrökkel fedett. Szára négyélű, üreges, legfeljebb 1,5 méter magasra nő. Az idősebb szárrészek lilás színűek. A levelek keresztben átellenesen fejlődnek. Az alsó levelek 5 hasábúak, karéjosak, a felsők 3 karéjúak. Virágzata 20-50 cm hosszú álörvös füzér. Egy száron 20-25 álörv is lehet, örvönként 8-11 halvány rózsaszínű virággal. A virágok alatti csészelevelek szúrós, merev hegyben végződnek, erről kapta a növény a nevét.

Megjegyzések


A gyógynövénytermékre vonatkozó egészségügyi hatások mindegyike szerepel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) hivatalos jegyzékében, amelyet az EU tagállamai által beküldött tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. A tudományos bizonyítékok értékelése folyamatos, amelyet mi is rendszeresen áttekintünk. Az egészségügyi hatások alatt ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak! Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. A népgyógyászati tapasztalatok bemutatásának célja elsősorban az adott gyógynövény történeti és kulturális szerepének megismertetése. Sem a népgyógyászati alkalmazás, sem a vásárlói vélemények nem tekinthetők orvosi vagy szakértői értékelésnek!

Keresés