Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

„Zsírégető” gyógynövények

„Zsírégető” gyógynövények

Megérkezett a nyár, érdemes hát gyorsan formába hoznunk magunkat! Ebben számos gyógynövény lehet a segítségünkre.

 
A jó hír az, hogy valóban léteznek olyan gyógynövények, amelyekkel naponta akár 1-2 kilótól is megszabadulhatunk. A rossz hír az, hogy ez a hirtelen fogyás csak 1-2 napig fog tartani. Az ok egyszerű: leadott kilók elsősorban nem a zsírszövetet csökkentik, hanem a szervezetünkben lévő többlet víztől és salakanyagoktól szabadítanak meg bennünket. Persze kezdetnek ez a néhány kiló is jól jöhet, főképp ha éppen emiatt nem jönnek ránk a tavalyi nyári ruháink. Utánuk pedig jöhetnek a tartós fogyasztó hatást kínáló gyógynövények is!

 

A gyors fogyás titka

Mielőtt a gyógynövényekhez nyúlnánk, alakítsuk át egy kicsit étrendünket. Csökkentsük a húsfogyasztást, mivel annak emésztése több ideig tart, mint a növényi eredetű termékeké. Ehhez pedig sok vízre van szükségünk, így néhány húsmentes nap is önmagában 1 kiló mínuszt jelent a mérlegen. 
A vizelethajtó gyógynövények használatával - jelenlegi testsúlyunktól és egészségi állapotunktól függően - további 1-4 liter víztől „szabadulhatunk meg”. Ilyenek például a nyírfalevél, az aranyvessző herba, a pitypang (gyermekláncfű) levél vagy a csalán levél.  Ezek a gyógynövények ráadásul a vízhajtó hatáson kívül további előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek. A nyírfalevél például húgyúti panaszoknál is előnyösen használható. Az aranyvesszőnek magas az antioxidáns tartalma, így jól használható az egészségtelen életmód miatt keletkező szabadgyökök semlegesítésére. A gyermekláncfű levél fokozza a máj koleszterin kiválasztását az epébe, amelynek egy része a széklettel együtt ürül, így csökken a vér koleszterin szintje. A csalánban lévő gyulladásgátló anyagok pedig jól jöhetnek például ízületi gyulladások esetén.

 

Figyeljünk a vércukorszintünkre!

Magas szénhidrát-tartalmú éltelek fogyasztása után a vércukorszintünk gyorsan emelkedik. Ez amellett, hogy károsítja szervezetünket, azért sem jó, mert ezzel együtt rengeteg inzulin is a vérkeringésünkbe kerül. Még akkor is sok marad belőle, amikor már régen nincs elraktározni való cukor a vérünkben, ami a vércukorszint hirtelen esését okozza. Ennek pedig egyenes következménye, hogy ismét nagyon megéhezünk. Ezután pedig mit csinálunk? Hát ismét eszünk! Ennek a végtelen és elég hizlaló körforgásnak úgy vethetünk véget, ha az étkezéssel együtt olyan gyógynövényeket is fogyasztunk, amelyek lassítják az összetett szénhidrátok lebontását. Ezek gyógynövények jellemzően a szénhidrátbontásért felelős alfa-glükozidáz és alfa-amiláz enzimek működését gátolják. Mivel a szénhidrátok az étkezés után csak lassan kerülnek a véráramba, ezért a vércukorszint is csak lassan emelkedik. Ennél viszont még fontosabb, hogy nem kell számolnunk a hirtelen csökkenéssel, így sokkal később és sokkal kevésbé jelentkezik az éhségérzet. Ezen a módon hat például a fehér babhéj, az orvosi zsálya levél vagy a vadszeder levele is.

 

Két gyógynövény, amit mindenképp érdemes használnunk

A bodzavirágot a népgyógyászat leginkább megfázásos betegségeknél alkalmazza izzasztószerként, azonban fogyókúráknál is nagy hasznát vehetjük. A bodzakivonat ugyanis kísérletekben serkentette az izmok glükóz-anyagcseréjét, elősegítette az inzulin kiválasztását. Az inzulinszerű hatása fokozta a glükóz felvételét és oxidációját, valamint a glikogén szintézisét. A másik egyre népszerűbb gyógynövény a fogyókúrázók között a madárkeserűfű herba, amely a kutatások szerint a gyógynövények közül a leginkább gátolja a sejtek zsírfelhalmozását (mintegy 21 százalékkal).

 

Gondolkodjunk hosszú távon!

Mielőtt azt várnánk bármely gyógynövénytől, hogy egy hét alatt megszabadít 15 kilótól, gondoljunk bele: mennyi idő kellett ahhoz, hogy elhízzunk? Az sem ment néhány nap vagy hét alatt, ugye? Akkor miért várjuk el a testünktől, hogy rövid időn belül teljesen átalakuljon? Legyünk türelmesek és ne csupán az étrendünkön, hanem a teljes életmódunkon változtassunk! Kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással és jól megválasztott gyógynövényekkel tartós eredményt érhetünk el!
 
Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta

Keresés